Euthanasie Stop - https://www.euthanasiestop.be

... euthanasie uitbreiden tot kinderen en mensen met dementie ?

Uitgebreid zoeken OK
Euthanasie Stop > Motie tegen de banalisering van de dood in België

Motie tegen de banalisering van de dood in België

Ingediend op 03/05/2013 om 18.15 uur  Categorie Verklaringen van officiële instanties

  • Imprimer

In verband met de besprekingen over de uitbreiding van de euthanasiewet naar kinderen en dementerenden moet de Belgische Artsenvereniging Sint-Lucas,vzw./Société Médicale belge de Saint Luc, asbl haar stem laten horen in dit debat.

De voorspelling dat men met de euthanasiewet van mei 2002 op een slippery slope zou geraken wanneer men afstapt van het gebod: "Gij zult niet doden" komt uit, sedert geruime tijd dringt de 'publieke opinie' op een uitbreiding van de euthanasiewet naar kinderen en dementerenden. Deze opinievorming wordt vlijtig geactiveerd door de media.

Na tien jaar toepassing euthanasiewet is geen enkel geval weerhouden als niet conform met de criteria van de wet, bewijs van de lakse toepassing van de wetgeving.

In januari 2013 werd dit ten overvloede aangetoond door de euthanasie van de doofstomme tweeling Verbessem.

Nu is men van plan verder af te glijden en de wet uit te breiden naar kinderen en dementerenden. Zal het zover komen dat een adolescent met een type I diabetes op een gegeven ogenblik vindt dat zijn 'quality of life' niet meer voldoet en ook euthanasie kan vragen?

Men beseft niet dat zelfbeschikking niet mag leiden tot een extreem determinisme van de persoon!

Het schermen met levenskwaliteit is een extreem subjectief begrip. Enkele maanden geleden zagen we op de VRT hoe Alzheimerpatiënten het onder elkaar nog best gezellig konden vinden, voor hen had de ''quality of life' een heel andere invulling!

Het feit dat in de laatste twee jaren géén gevallen van kindereuthanasie werden aangegeven in Nederland (met 16 miljoen inwoners!) bewijst dat een uitbreiding van die wet eigenlijk overbodig is!

Beseft men dan niet dat we niet mogen geraken in een situatie van: "U vraagt, wij draaien!".

Namens het bestuur van de Belgische Artsenvereniging Sint-Lucas vzw./Société Médicale belge de Saint Luc asbl.


Auteurs (Alle auteurs)