Euthanasie Stop - https://www.euthanasiestop.be

... euthanasie uitbreiden tot kinderen en mensen met dementie ?

Uitgebreid zoeken OK
Euthanasie Stop > Wij Vlamingen worden al jaren gebrainwasht door onze Vlaamse publieke opinie die eu...

Wij Vlamingen worden al jaren gebrainwasht door onze Vlaamse publieke opinie die euthanasie promoot

Ingediend op 16/09/2013 om 17.09 uur  Categorie Mening van zorgverleners

  • Imprimer

Paula SCHOLIERS Paula SCHOLIERS
Maatschappelijk werker

Denken we terug aan de het laatste publieke optreden van de populaire Hugo Claus met zijn onwettige euthanasie. Hij was een graag geziene gast bij het nieuwsteam van "één", dat jaarlijks zijn verjaardag als een interessant "nieuws" item bracht... Zijn laatste daad werd doeltreffend gebruikt als een oproep om euthanasie voor dementerenden.

Of de alom geprezen dieptreffende film van Nic Baltazar "Tot Altijd". De film baseert zich op het verhaal van Mario Verstraete, een MS-patiënt die jarenlang vocht voor de euthanasiewetgeving in België en uiteindelijk ook de eerste zou zijn om er in 2002 gebruik van te maken. De moraal van het verhaal: al goed dat euthanasie bestaat.

We zien onze familie en medemensen naar het gemeentehuis snellen om zich in regel te stellen voor als het "zover" is.

Maar als het "zover" is, blijkt het ineens niet meer zo eenvoudig te zijn.

Ziekenhuispersoneel en huisdokters verliezen enorm veel energie om familieleden te overtuigen dat hun vraag naar euthanasie voor hun familielid niet terecht of niet wettelijk is.

Zelfs de vrijzinnige "leif"artsen die bereid zijn euthanasie uit te voeren, klagen erover dat ze te weinig huisartsen of ziekenhuizen bereid vinden om hen te helpen in deze daad.

Zijzelf klagen er nu over dat ze dus overvraagd worden – en stellen nu zelf vast dat velen de vraag naar euthanasie onterecht stellen waar men de palliatieve weg ook zou kunnen bewandelen...

Maar ook hier schuilt het spreekwoordelijke addertje onder het gras: de palliatieve sedatie wordt voorgesteld als een vorm van euthanasie gespreid over 2 tot 14 dagen: afhankelijk van de wil van de patiënt doseert men de sedatie.

Over de nood aan een wettelijke bescherming tegen de therapeutische hardnekkigheid rept niemand in de media...

Dat het ook anders kan bleek de campagne van Music for life vorig jaar van Studio Brussel.

Met hun initiatief haalden ze dementie uit de taboesfeer en brachten er vele luisteraars een ontroerende herinnering aan hun familielid dat aan dementie leed. Ineens bleek dat mensen met dementie ook menswaardig zijn en warme herinneringen achterlaten bij hun geliefden.

Hopelijk komen er meer van zulke initiatieven en kunnen we – samen met "euthanasie stop" de publieke opinie in positieve zin veranderen.


Auteurs (Alle auteurs)