Euthanasie Stop - https://www.euthanasiestop.be

... euthanasie uitbreiden tot kinderen en mensen met dementie ?

Uitgebreid zoeken OK
Euthanasie Stop > De Belgische kinderartsen zijn bezorgd over de overhaaste politieke besluitvorming...

De Belgische kinderartsen zijn bezorgd over de overhaaste politieke besluitvorming over de uitbreidi

Ingediend op 11/02/2014 om 15.39 uur  Categorie Verklaringen van officiële instanties

  • Imprimer

In een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut, die getekend werd door ruim 160 kinderartsen, roepen ze de politieke verantwoordelijken op om het voorliggende wetsvoorstel niet meer binnen deze legislatuur te stemmen. Dat hebben ze gezegd tijdens een persconferentie.

De kinderartsen, die verbonden zijn aan ziekenhuizen en zorgcentra over het hele land, vinden dat er verdere reflectie nodig is voor de euthanasiewet wordt uitgebreid naar kinderen. Ze zullen een open brief met de vraag om het wetsvoorstel deze legislatuur niet meer te stemmen persoonlijk overhandigen aan Kamervoorzitter Flahaut. 'Er is helemaal geen vraag vanuit de bevolking of vanuit de medische wereld naar de mogelijkheid van levensbeëindiging bij minderjarigen', zegt professor Stefaan Van Gool van het UZ Leuven. 'Er is geen acute nood om die wet er zo snel door te halen. Er werd zo lang gediscussieerd over de BHV-kwestie, een veel eenvoudiger probleem dan het doodspuiten van kinderen.'

'Impulsiviteit van minderjarige'

Daarnaast stellen de artsen ook de oordeelsbekwaamheid van de jongere en de invloed van de omgeving in vraag. 'Volwassen denken kan een jongere pas na de leeftijd van achttien jaar. Dat zien we ook in de realiteit, bijvoorbeeld bij het krijgen van een autoverzekering. Zelfs bij misdaaddossiers wordt de impulsiviteit van een minderjarige gebruikt voor een mildere straf. Maar voor euthanasie zou die impulsiviteit geen probleem zijn', aldus Van Gool.

De initiatiefnemers zeggen meer dan ooit bereid te zijn om vanuit hun praktijkervaring aan een reflectieronde over het gevoelige thema mee te werken.

Belga 11/02/2014


Auteurs (Alle auteurs)