Euthanasie Stop - https://www.euthanasiestop.be

... euthanasie uitbreiden tot kinderen en mensen met dementie ?

Uitgebreid zoeken OK
Euthanasie Stop > Gelieve tijdig te sterven !

Gelieve tijdig te sterven !

Ingediend op 06/02/2017 om 17.39 uur  Categorie Mening van zorgverleners

  • Imprimer

Quotes Quotes
N/A

Opinie van Dr Marc Moens, voorzitter van de Vlaams Artsensyndicaat

(...)" In augustus 2016 werd gedebatteerd over een sociaaleconomisch gemotiveerd euthanasiebeleid naar aanleiding van problemen in de ouderenzorg. Welke zorg is (nog) aangewezen, welke behandelingen zijn zinvol en gewenst door de patiŽnt? Vroeger was doodgaan gratis, stelde Luc Van Gorp, voorzitter Christelijke Mutualiteiten. Is vandaag doodgaan dan te duur omdat 80 % van alle kosten aan gezondheidszorg in het laatste levensjaar worden gemaakt? Dat kan op je 40ste of op je 95ste zijn.

Er wordt openlijk gepleit in de media om alzheimerpatiŽnten te euthanaseren. Stop de behandeling van ongeneeslijke zieken en investeer het geld in oudenrenzorg, is een andere slogan. Wanneer start therapeutische hardnekkigheid? Wie bepaalt dat? De partner, de erfgenamen, de verzorgenden? Elke arts, vooral huisarts, geriater en oncoloog, kan sterke verhalen vertellen over de veranderende houding tegenover euthanasie bij de bevolking. Euthanasie wordt stilaan als een recht beschouwd, dat gebruikt en misbruikt kan worden, en als een plicht voor de arts aan wie de vraag wordt gesteld.

EfficiŽnt omgaan met de beperkte budgettaire middelen die de overheid ter beschikking stelt voor de gezondheidszorg moet voor artsen een evidentie zijn. Euthanasie mag geen budgettaire overweging worden bij het uitstippelen van het zorgbeleid. De slippery slope komt gevaarlijk dicht nabij."

Bron: Artsen Krant 17/01/2017

Het volledige artikel downloaden »


Auteurs (Alle auteurs)