Euthanasie Stop - https://www.euthanasiestop.be

... euthanasie uitbreiden tot kinderen en mensen met dementie ?

Uitgebreid zoeken OK
Euthanasie Stop > Iemand dreigde met zelfmoord als ik nee zei tegen euthanasie

Iemand dreigde met zelfmoord als ik nee zei tegen euthanasie

Ingediend op 23/09/2015 om 16.12 uur  Categorie Mening van zorgverleners

  • Imprimer

In november hield Jeannette van Andel (63) zich voor het laatst als scenarts bezig met euthanasie. De komende tijd wil ze zich niet meer buigen over trajecten die door andere artsen zijn ingezet. Een van haar redenen is dat mensen geen 'nee' meer lijken te accepteren. Als huisarts blijft ze wel beschikbaar voor haar eigen patiënten als die een euthanasiewens hebben.

(...)

Euthanasie valt artsen te zwaar

Twee huisartsen die toetsen of euthanasieverzoeken die andere artsen willen honoreren een wettelijke basis hebben, stoppen hiermee. Dat kondigen deze zogeheten scen-artsen vanavond aan in het EO-programma 'Dit is de Dag Reportage.' Scen staat voor 'steun en consultatie bij euthanasie in Nederland'. Iedere arts die een euthanasieverzoek wil inwilligen moet zijn oor verplicht te luisteren leggen bij één van die pakweg zeshonderd scen-artsen.

George Wolfs (53) en Jeannette van Andel (63) stoppen met dat werk omdat het te belastend voor hen is geworden. De Maastrichtse huisarts Wolfs uitte eerder zijn twijfels in deze krant. Hij voerde negentien keer euthanasie uit en beoordeelde een kleine tweehonderd dossiers van andere (huis)artsen. Hij trad eerder naar buiten als weigerend scenarts bij de euthanasie op een jonge psychiatrisch patiënte, over wie Trouw schreef. Hij voelde zich onheus bejegend toen de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Limburg hem in verband met deze zaak op het matje riep. Een klacht van zijn kant daarover heeft inmiddels geleid tot excuses van de commissie.

Duo-euthanasie

Vanwege die affaire had Wolfs er eigenlijk al genoeg van. Dat werd nog eens versterkt toen er onlangs een klacht tegen hem werd ingediend in een recentere zaak van een duo-euthanasie van een ouder echtpaar. Wolfs adviseerde negatief. Volgens hem voldeed het verzoek om op dezelfde dag begraven te worden niet aan wettelijke vereisten die nodig zijn om tot euthanasie over te gaan.

Volgens een vriend van het echtpaar, tevens gepensioneerd huisarts, werd Wolfs' 'nee' als zeer ingrijpend opgevat, waarop de vriend een klacht indiende. Wolfs: "Je wordt veel vaker dan vroeger onder druk gezet om 'ja' te zeggen. Zo hoeft het van mij niet meer."

Van Andel is huisarts in De Bilt. Ze zegt te stoppen omdat het aantal verzoeken om consultatie zo groot wordt, dat er voor haar werk als huisarts nauwelijks nog tijd over is. Ook vindt ze dat het met euthanasie niet de goede kant op gaat. "We krijgen steeds vaker te maken met mensen die als gevolg van dementie, psychiatrie of levensmoeheid euthanasie willen. Mensen accepteren ook geen nee meer, zo lijkt het. Ik vind het Het is tijd om even pas op de plaats te maken."

Artsenfederatie KNMG zegt het geluid van Wolfs en Van Andel niet breed terug te horen in de groep van scen-artsen. "We bevragen jaarlijks alle 620 scen-artsen en krijgen geen structurele signalen dat het werk emotioneel zwaarder zou worden. Het om deze reden stoppen met dit werk gebeurt in de praktijk zeer weinig. Wel vinden elk jaar meer consultaties plaats. Dit vangen we op door meer scen-artsen op te leiden en te begeleiden", zegt een woordvoerder.

Volledig artikel : http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3635592/2014/04/15/Iemand-dreigde-met-zelfmoord-als-ik-nee-zei-tegen-euthanasie.dhtml


Auteurs (Alle auteurs)